Mimo że dokładne dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla każdego człowieka jest inne, to we wszystkich przypadkach należy je rozłożyć tak, aby dziennie spożywać 4-6 posiłków w odstępach 3-, 4-godzinnych. Pierwsze spożywa się śniadanie, następnie drugie śniadanie, potem obiad, podwieczorek i kolacja, przy najbardziej syte powinno być śniadanie i obiad. Z obfitością nie można jednak przesadzać, ponieważ przejedzenie się mocno nadwyręża organizm i doprowadza problemów z trawieniem, co kończy się przyrostem tkanki tłuszczowej. Z kolei spożywanie 4-6 posiłków o stałej godzinie dziennie pozwala na stabilizację procesu trawienia, na który bardzo pozytywny wpływ ma również Zielona Kawa Green Coffee.
Śniadanie. Posiłek, który ma największy wpływ na naszą witalność i motywację w ciągu dnia, dlatego powinien być syty i mocno urozmaicony. Warto w nim zawrzeć produkty zbożowe, takie jak np. płatki owsiane, a także owoce, ciemne pieczywo oraz nabiał.
Drugie śniadanie. Ma za zadanie zaspokoić głód pomiędzy śniadaniem a obiadem, dlatego nie powinno być zbyt syte. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest jogurt, ciemne pieczywo czy owoce.
Obiad. Najbardziej syty ze wszystkich posiłków, który powinien bazować na ziemniakach, ryżu, kaszy lub makaronie, gotowanych warzywach i chudym mięsie.
Podwieczorek. Odpowiednik drugiego śniadania – niewielki posiłek, typu jogurt, owoce, orzechy czy sałatka.
Kolacja. Lekkostrawna, spożywana ok. 3 godziny przed snem, uboga węglowodany i bogata w białko.